TOPLUM VE BİREY

Merhaba arkadaşlar, bu konu hakkındaki düşüncelerime göz atmadan önce yazdıklarımın toplumdan topluma farklılık payına sahip nitelikte bilgiler olduğunu ve değişkenlik gösterebileceğini bilmenizi isterim.

TOPLUM VE BİREY

Toplumu Nasıl Tanımlarız ?

Toplum belli amaçlar dahilinde bir arada yaşayan bireylerin tümüdür. Peki toplumu bir diğer anlamda nitelikleri bakımından nasıl tanımlayabiliriz ?

Bir toplumun nitelikleri tabi ki o toplumun birer parçası olan bireyler sayesinde belirlenir. Toplumun ahlaklı-ahlaksız,eğitimli-eğitimsiz,hoşgörülü vs. bir toplum olup olmadığını bilmek için toplumu oluşturan bireylerin zihniyetine bakmak yeterli olacaktır. Bireylerin çoğunluğunun zihniyeti iyi-kötü hangi tarafa ağır basıyorsa o toplumu o şekilde tanımlamak yerinde olacaktır. Ahlaksız,eğitimsiz,insani değerlere karşı saygısı olmayan bir toplumda yaşadığınızı ve o toplumun bir parçası olduğunuzu düşünün. Sokakta gördüğünüz her 10 insandan 6'sı toplumun bu niteliklerini besleyen zihniyete sahip. Siz her ne kadar bu zihniyete sahip olmasanız da, bu zihniyete karşı çıksanız da çoğunluğun yarattığı bu toplumun damgasını yemeye mecbur ve o toplumun bir parçası olduğunuz sürece toplumun ahlaki değer seviyesine,normlarına uymak zorunda kalacaksınız. Tabi ilk başlarda uymak zorunda kalacaksınız. Zamanla toplum baskısı benliğinizi yok edecek, kıyafetinizi değiştirecek,yapmam dediklerinizi yaptıracak, yemem dediklerinizi yedirecek, düşüncenizi,bakış açınızı değiştirecek ve olmasını istediği bireyi yaratacak. Sizde toplumu besleyen o zihniyete sahip çoğunluk sürüsüne dahil olmuş olacaksınız.Hemde daha düne kadar bu zihniyetin karşısında dururken.Artık en çok yabancısı olduğunuz her sabah aynada gördüğünüz yüz olacak. Jean-Jacques Rousseau'nun da dediği gibi ''Toplum, yabancılaşma mekanıdır.'' diyorum ve bu konuyla yakından ilgili olan alt başlığımıza geçmek istiyorum.

Toplumun Bireyin İlişkileri Üzerinde Etkisi 

''...toplumun bir parçası olduğunuz sürece toplumun ahlaki değer seviyesine,normlarına uymak zorunda kalacaksınız.'' demiştim.

Arkadaşınızın,dostunuzun,sevgilinizin bir başkası tarafından değerlendirilmesine ne dersiniz ? Peki bu değerlendirmenin size dayatılmasına ne dersiniz ? Dahası bu dayatmayı benimseyerek hareket edeceğiniz günleri düşünmeye ne dersiniz ?

İngiliz yazar ve aynı zamanda psikoterapist olan Adam Phillips ''Çiftler üç kişiden oluşur.'' demiştir.
Bu üç kişiden biri siz , diğeri eşiniz , üçüncüsü ise toplumdur. Bir ilişki yaşarken ilişkiyi kendi kriterlerinize göre değil toplumun size dayattığı kriterlere göre yaşarsınız. Hatta evlenirken bile kendi kriterleriniz değil toplumun kriterleri ön plana çıkar.''Eşimi ben seçtim,kendi kriterlerim bunlar,nasıl olur böyle bir şey ?'' diyenler olacak. Aslında o sizin seçiminiz değil size sunulan seçim kümesine dahil seçenek. Seçmek zorunda olduğunuz bir kişi. Benimsemiş olduğunuz zorunluluk. Benimsemiş olduğumuz bu zorunluluğun onay alma ihtiyacımızı doğurmasına ne demeli. İlişkiye devam edip etmeme konusunda kendi duygu ve düşüncelerine önem vermek yerine çevrenin ne dediğine bakmak onay alma ihtiyacı değil midir ? Çok sevdiğiniz takdirde toplumun ilişkiyi onaylamaması ilişkinin bitmesi için yeterli değil midir ? Evliliklerin düğünlerle kutlanması , düğüne çevrenizde tanıdık kim varsa davet edilmesi bireyin toplumdan onay alma ihtiyacı değil midir ?

                                                                                                     FIRAT AĞAÇLI


(Biraz hasta olduğum için         \
böylesi uzunca konuşulacak      \
bir konuyu şimdilik burada       \
bırakıyorum ilerleyen günlerde \
devamı gelecek.                            \
Teşekkür ederim.)                        \                             
                                                                   
 




Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar